thumbnail

Underhåll bilen

by admin
Categories: Teknik
Tags: No Tags
Comments: Comments Off

Att byta däck på bilen är något man behöver göra åtminstone två gånger om året, nämligen vid skifte från sommardäck till vinterdäck och vice versa. Det vanligaste om man inte har kunskapen eller känner för att byta däck är att man lämnar in bilen till någon verkstad för däckbyte, vilket ofta är både enkelt och bekvämt.

Är man en fena på bilar eller bara är någorlunda händig går det givetvis även alldeles utmärkt att byta däck på egen hand. Dock finns det en del man bör tänka på innan man sätter igång. Något som krävs för att byta däck är verktyg, nämligen i form av domkraft och fälgkors samt även någonting att ta bort navkapslarna som en bred skruvmejsel eller liknande. Viktigt att tänka på är också att bilen står på en plan yta samt att handbromsen är åtdragen så inte bilen börjar rulla under arbetets gång.

Ett bra tips är att byta ett däck åt gången och sedan märka det med en krita, klisterlapp eller någonting så man har koll på vilket däck som är vilket.

När man väl bytt samtliga däck är det bra att gå ett extra varv runt bilen och kolla så att alla skruvar är ordentligt åtdragna innan man sätter på navkapslarna. När man är klar kan det vara bra att åka till en mack och kolla lufttrycket i däcken så detta är rätt.

Ett annat bra tips om man vill underlätta däckbytet är att åka till en så kallad Gör-det-själv-verkstad där det går att hissa upp hela bilen på en gång.


Comments closed