thumbnail

Skidåkning

by admin
Categories: Sport
Tags: No Tags
Comments: Comments Off

slalomlift

Att åka skidor, både i form av utförsåkning, men även i form av längdåkning, är något som länge varit populärt hos många. Skidresor och dylikt är en vanligt förekommande typ av resa för många svenskar. Oftast åker man antingen till svenska fjällen eller Alperna för att åka utför, men det är även vanligt att åka på resor i syfte att endast ägna sig åt längdåkning.

Den alpina skidåkningen kan dateras ända tillbaks till mitten av 1800-talet och, kanske aningen överraskande för många, Australien där första tävlingarna hölls år 1861. Till Sverige kom utförsåkningen i mitten på 1930-talet. Några kända skidorter i Sverige är bland andra Åre, vilken även är den enskilt största, Sälen, som egentligen består av flera olika skidsystem samt Vemdalen.

Nere på kontinenten i Alperna finns en rad berömda skidorter dit svenskar ofta åker för att åka skidor, som exempelvis St Anton och Ischgl i Österrike, Chamonix och Val d’Isere i Frankrike, Cervinia och Sestriere i Italien samt Verbier och Zermatt i Schweiz.

Om man inte vill åka iväg för att åka utför finns också möjlighet att åka i nästan hela landet från norr till söder förutsatt att vädret tillåter. Dock är såklart inte backarna på Hallandsås, på gränsen mellan Halland och Skåne lika imponerande som de nere i Alperna, eller uppe i Åre för den delen, men det ändå vara kul att kanske känna lite på det hela inför den eventuella skidresan.

Precis på samma sätt som man åker skidor utför går det så klart även att åka snowboard. När snowboarden slog igenom för dryga 20 tjugo år sedan var den främst populär bland ungdomar och man såg endast ett fåtal utövare runt om i pisterna. Idag är snowboarden lika självklar som skidorna och framför allt bland svenskar. Det absolut senaste inom Snowboard hittar du hos Länna Sport. Plus mycket annat för dig som gillar vintersporter.

Längdåkning är ett mycket trevligt nöje och även en av de absoluta bästa motionsformerna om man vill få en allsidig träning. Då Sverige har starka och långa traditioner vad gäller längdskidåkning finns det gott om spår för den som vill ge sig ut på långa och härliga rundor, åtminstone vintertid. Även i södra delarna av Sverige, som i Skåne med omnejd finns en hel del preparerade spår att tillgå.

Vill man ha ett mål med sin längdåkning bör man så klart satsa på att åka världens största och längsta lopp på längdskidor, nämligen Vasaloppet, som går av stapeln första söndagen i mars varje år och lockar över 15 000 deltagare varje år. Loppet går över 90 km mellan Sälen och Mora och är en rejäl utmaning för den som känner sig manad.


Comments closed