thumbnail

Paddla kajak

by admin
Categories: Fritid
Tags: No Tags
Comments: Comments Off

510386-kayaking-in-the-stockholm-archipelago

Att paddla kajak är ett fantastisk sätt att ta sig fram och uppleva naturen i sin egen takt. Vill man testa på att paddla kajak är det bra att ha koll på en del saker.

Som nybörjare är det bäst man paddlar med någon mer erfaren, eller ta en kurs om man tänkt paddla själv. På en sådan kurs får man lära sig om hur kajaken fungerar och dess utrustning, hur man manövrerar kajaken i olika förhållanden och även hur man hanterar situationer som singelräddning och kamraträddning.

Har man genomgått en kurs eller planerar att paddla med någon som har rätt kunskap är det dags att fixa en kanot. Dessa går att hyra från fritidsorganisationer, men det är även värt att kolla sajter som Delbar.se och se om någon privatperson i området där man tänkt paddla kanske faktiskt hyr ut en.

När man paddlar är det den mesta tiden som går åt till vanligt framåtpaddling, det är viktigt därför att träna in en effektiv teknik som är skonsam för armarna och besparar kraft. Även om man bara tänkt ta en kort utflykt får man räkna med att ta tusentals paddeltag, har man bristfällande teknik blir man fortare trött och riskerar även skador vid överansträngning.

Ett par saker att tänka på:

  • De stora ryggmusklerna och muskelkorsetten runt midjan ska göra merparten av jobbet.
  • Armarnas uppgift är i första hand att kontrollera paddelbladets väg genom vattnet.
  • Paddla mjukt och rytmiskt, på detta sätt använder man kroppens rörelseenergi.
  • Slappa av med de muskler som inte är sysselsatta. När man trycker ska dragmusklerna vara helt avslappnade och vice versa.
  • Draget ska börja långt fram, armen ska vara sträckt men kroppen ska inte böjas framåt.
  • Håll handleden rak under draget och försök slappna av i fingrarna så att inte handleden överansträngs.
  • Hela bladet ska vara nere i vattnet innan man börjar dra, för tidigt drag drar med sig luft ner i vattnet och orsakar turbulens.
  • Lyft inte upp vatten i slutet på draget, paddeln ska komma upp ur vattnet med kanten före.

För mer information om kajakpaddling kan man besöka denna sida.


Comments closed