Kul med drönare

drone

Drönare, de små fjärrstyrda flygplanen och helikoptrarna som filmar i HD har blivit populära fritidssysslor. Under bara ett-två år har de klättrat upp till toppen av önskelistorna för både barn och vuxna. 

En bra drönare kostar 5-60 000 kronor, det är alltså inte billiga leksaker vi pratar om. De klarar av att flyga uppochner i luften, de filmar i högsta kvalité och tar automatiskt bort ryckig kamerabild. De har en räckvidd på flera kilometer och går lätt att manövrera. Man kan själv bestämma hur känslig kontrollerna ska vara och de dyraste modellerna har även inbyggd kamera med exklusiva objektiv som tar fantastiska bilder där du gör inställningar för bländare och fokus i realtid.

Det är alltså inte så konstigt att försäljningen ökade med över 500 procent från 2014 till 2015. Eftersom de kommer i alla möjliga prisklasser är det lätt att börja. Medan de dyraste börjar på 5000 kronor, finns det nybörjarmodeller för 3-500 kronor.

Detta med drönare har dock gett upphov till ett problem i samhället. Kameraövervakningslagen. Det finns redan flera rättsfall som väntar på dom. Det gäller för Sverige att hitta en rättspraxis för att hantera drönare och att filma med dem.  En del andra saker man bör tänka på:


 Post details 


 © 2021 - Fritidsguiden